Pridaj sa do HF FAMILY - CREW PLNEJ VÝHOD! Zisti viac a zaregistruj sa 👉 tu!

Nákupný košík

Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Doprava zdarma od 40,00 €

30 dní na vrátenie

Vianočný špeciál: Sviatočné menu našich riders

20/12/2023 | Horsefeathers / Renča

Vstúp do sviatočnej atmosféry spoločne s našimi team riders, ktorí ťa vezmú na kulinársku jazdu plnú lahodných chutí! V tomto vianočnom špeciáli ti predstavíme sviatočné menu, ktoré naši rideri obľubujú počas tohto obdobia. Od jedinečných receptov na tradičné jedlá až po ich kreatívne inovácie. Zisti, aké jedlá sú pre nich v tento čas symbolické, a nechaj sa inšpirovať k vytvoreniu vlastného nezabudnuteľného vianočného menu. Garantujeme ti, že sa ti budú zbiehať slinky!


Halldór Helgason

Kde tento rok sláviš Vianoce?

S rodinou v mojom rodnom meste na Islande, v Akureyri.

Aké je vaše tradičné vianočné menu?

Predjedlo: Víno

Prvé jedlo/polievka: Krevety

Hlavné jedlo: Vianočná šunka

Dezert: Domáca vianočná zmrzlina

Môžeš sa podeliť o recept na jedno z týchto jedál, prosím?

Samozrejme, pozrite si video.

Tyler Chorlton

Kto je zodpovedný za prípravu vianočných jedál u vás doma a aké je vaše tradičné menu?

U nás doma varí moja priateľka Cassie a každý rok pripravuje lahodné tradičné anglické jedlo, obvykle s rodinou. Naše vianočné obedové menu je z domácich a organických produktov: pečený moriak s brusnicovou a chlebovou omáčkou, pečené hovädzie mäso, varená šunka, párky v plátku (mini párky zavinuté v slanine), pečené zemiaky, pastináky a mrkva, dusené brusnice, tradičná pečená plnka so slivkami, klobásou, jablkom a šalviou,  Yorkshirský pudink a veľa omáčky. Ako dezert máme obvykle anglický vianočný pudink s brandy šľahačkou a domácu čokoládovú roládu.

Znie to lahodne! Mohol by si sa podeliť o recept na jedno z týchto jedál, prosím?

Jednoduchá tradičná plnka s jablkami a klobásou

1 cibuľa, veľmi jemne nasekaná

25 g masla

1 pretlačený strúčik cesnaku

100 g čerstvého bieleho pečiva (alebo bezlepková verzia)

1 kg mletej klobásy

1 veľké jablko, olúpané, očistené a jemne nasekané

veľká hrsť čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekaná

malá hrsť čerstvej šalvie, jemne nasekaná

1 vajce, rozšľahané (voliteľné, urobí plnku menej chrumkavou, pridávajte podľa svojho vkusu)

soľ a korenie

Postup

1. Cibuľu opražte jemne na malom kúsku masla, kým nie je mäkká, približne 10 minút.

2. Do veľkej misy dajte cibuľu, cesnak a strúhanku. Pridajte 75 ml vody a rukami to všetko premiešajte.

3. Pridajte mletú klobásu, jablko, petržlen a šalviu. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

4. Ak uprednostňujete menej chrumkavú plnku, pridajte rozšľahané vajce.

5. Použite na plnenie moriaka, alebo ak ju chcete piecť samostatne, rozotrite ju do mierne vymazaného pekáča, prikryte fóliou a pečte pri 190 °C/Gas 5 po dobu 30 minút. Potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 10 minút alebo tak dlho, kým nebude plnka mierne chrumkavá na vrchu.

Ethan Morgan

Kde tráviš tohtoročné sviatky?

Doma u svojich rodičov v Nemecku, pre Morganovcov je to povinné.

Môžeš sa podeliť o vaše vánočné menu?

Predjedlo: Čokoláda

Hlavné jedlo: Kačica

Dezert: Čokoláda

Zdá sa, že si veľkým fanúšikom čokolády. Máš nejaký špeciálny recept, ako ju pripravuješ?

Je to jednoduché. Mlieko + kakaový prášok + cukor = čokoláda.

Fabi Fraidl

Kde oslavuješ Vianoce tento rok?

Vianoce oslavujem tento rok dvakrát, prvýkrát doma s mojou rodinou v Tirolsku/Rakúsku 24. decembra a potom 25. decembra s rodinou mojej priateľky.

Aké je vaše tradičné vianočné menu?

Predjedlo: Špeciálna zemiaková polievka s údeným bravčovým masom

Hlavné jedlo: Raclette - je to niečo ako mini gril na stole, takže všetci si môžeme grilovať mäso a zeleninu spoločne. S množstvom príloh ako ryža, hranolky a roztopený syr.

Dezert: Ako dezert obvykle býva zmrzlina s čerstvou horúcou malinovou omáčkou a čokoládou.

Môžeš sa s nami podeliť o recept na jedno z tých jedál, prosím?

Určite, tu je recept na moju obľúbenú polievku (predjedlo). Je to skutočne veľmi jednoduché. Opečte niekoľko nakrájaných plátkov údeného bravčového mäsa na panvici a odložte ich bokom, keď sú chrumkavé. Na tej istej panvici pražte nakrájané zemiaky a špargľu po dobu 3-4 minút. Potom tam nalejte pol litra zeleninového vývaru a nechajte variť 10-15 minút. Rozmixujte to a ozdobte plátkami údeného bravčového masa - je to úžasné!

HF team rideri. Foto: Zbyněk Blahutka (@zbynal_).

Tomáš "Leader" Zejda

Kde tento rok trávíš Vianoce?

Vianoce už konečne slávim, po všetkých tých rokoch na cestách dodržím slovo a slávim Vianoce kvôli deťom. Tento rok budeme na horách, sneh zatiaľ nie je úplne ideálny, ale je to lepšie ako v meste... beriem elektro bicykel a skialpy, tak uvidím, čo dostane viac priestoru.

Aké bude vaše vianočné menu?

Jedlo samozrejme prispôsobujeme deťom, pretože ten druhý zatiaľ konzumuje len mlieko. Večerný príbeh na stole bude losos a rezeň a zemiakový šalát. Nejaké sladké pečivo sme dostali, my nepečieme, ale budeme mať ten najlepší banánový chlieb od mojej ženy. Samozrejme svařák/víno, ale len v degustačnom množstve :).

Podelíš sa s nami o recept na banánový chlieb, keď si ho tak vychválil? :)

Banánový chlieb robíme pomocou hrnčeka. Základ tvoria banány (3-4), hrnček a pol hladkej múky - (dávame aj špaldovú, špaldovú celozrnnú, alebo klasickú... občas dáme napríklad hrnček klasickej múky a polovicu hrnčeka kokosovej). Polovicu hrnčeka trstinového cukru (občas stačí aj menej, to si potom vychytáte... alebo napríklad med, vanilkový cukor atď.). Potom lyžičku sódu, lyžičku kypriaceho prášku (tiež stačí napríklad len jedno z toho, podľa toho, čo máte doma). A jedno vajíčko. Ešte by sa malo pridať aj maslo, ale my ho tam nedávame a vôbec to podľa mňa nevadí. Banány rozmačkáme spolu s vajíčkom v jednej miske a v druhej zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a sódu. Do suchej zmesi pridáme aj nasekanú čokoládu, orechy a čokoľvek iné, čo by ste tam mali radi. Potom obe zmesi zmiešame a keď je to príliš hutné, pridáme trochu mlieka. Môžete ešte pridať štipku soli alebo napríklad škoricu.

Richard "Gaspi" Gasperotti

Kde obvykle tráviš vianočné sviatky?

Vianočné sviatky trávim doma s rodinou a cestovaním po babičkách.

Môžeš nám predstaviť vaše tradičné vianočné menu?

Predjedlo: Chrenové rolky

Polievka: Rybia polievka od Pepy (svokor)

Hlavný chod: Candát a zemiakový šalát

Dezert: Cinzano

Máš nejakú obľúbenú špecialitu?

U mňa k Vianociam neodmysliteľne patrí staročeský "Krúpový Kuba".

Suroviny

krúpy 300 g

sušené huby 100 g

cibuľa 1 ks

maslo (alebo masť) 3 lyžice

drvená rasca 1/2 lyžičky

majoránka (sušená) 1/2 lyžičky

cesnak 3 strúčiky

maslo (na vymazanie formy)

soľ

čerstvo namleté korenie

Postup prípravy

1. Večer vopred namočte zvlášť krúpy a huby do vody.

2. Krúpy zlejte, prepláchnite, zalejte čerstvou vodou, osoľte ju a uvarte domäkka. Trvá to asi 30-45 minút. Po 15 minútach zlejte huby a pridajte ich ku krúpom.

3. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo alebo masť a opečte cibuľu dozlatista. Pridajte rascu a restujte 30 sekúnd.

4. Rúru predhrejte na 180 °C, zapekaciu formu vymažte maslom. Uvarené krúpy sceďte a vsypte k cibuli. Restujte za občasného premiešania 6 minút. Dochuťte soľou, čiernym korením a majoránkou. Cesnak olúpte, prelisujte ku krúpam, premiešajte a opekajte 30 sekúnd.

5. Zmes presuňte do pekáča, uhlaďte povrch a zapekajte v predhriatej rúre 15 minút dozlatista.

Teo Kováč

Ako u vás doma prebiehajú Vianoce?

Vianoce majú každý rok celkom jasný program. Je potrebné postupne obísť celú rodinu, všetky babky, dedkov, strýkov a tety, takže Vianoce sú u nás v znamení návštev.

Máte nejaké tradičné sviatočné jedlo?

Také naše rodinné tradičné jedlo na 24. decembra je vyprážaný syr. Jeden z dedkov je vegetarián a preto sa volí tento bezmäsitý variant. Vyprážaný syr máme na Vianoce odkedy si pamätám.

Podelíš sa s nami o recept?

Konkrétne ten vyprážaný syr je skvelý recept. Pokiaľ to ide, snažíme sa vyprážaný syr kúpiť ako polotovar už predsmažený a doma si ho len dosmažiť na panvici. Asi to nie je najviac fitness jedlo, ale raz za rok sa to snáď môže a dá sa pekne naservírovať na tanier rovnako ako kapor.

Jakub Hejl

Kde tráviš Vianoce tento rok?

Tento rok trávim Vianoce u svojich rodičov vo Veľkom Meziříčí.

Aké je tvoje obvyklé vianočné menu?

Predjedlo: Predjedlo nemáme, ale pred večerou si uždibávam zo zemiakového šalátu, haha.

Polievka: Tradičná rybia polievka z kapra s krutónmi - robí ju otec, a je to NAJLEPŠIA POLIEVKA POD SLNKOM.

Hlavné jedlo: Vyprážaný kapor a zemiakový šalát - mňam.

Dezert: Ak neprasknem už po tomto, tak si dám pár kúskov cukroviniek. Milujem trubičky plnené karamelovým krémom a nejaký ten perníček, no a potom ostáva už len umierať s bolesťou brucha pri rozprávkach. 

Mohol by si sa podeliť o váš tradičný recept na jedno z týchto jedál?

Rybia polievka z kapra s krutónmi

1. Uvaríme si hlavu kapra s chrbticou, plus zeleninu (mrkva, petržlen, zeler, cibuľa, cesnak, korenie, soľ).

2. V druhom hrnci varíme zvlášť vnútornosti (ikry aj mliečie) v osolenej vode cca za 15 min. Potom ich prepláchneme studenou vodou a nakrájame.

3. Precedíme vývar z hlavy, kostí a zeleniny a oberieme mäso z hlavy a chrbtice. Pridáme ho k vnútornostiam, nakrájame zeleninu na kocky, pridáme k mäsu.

4. Potom si urobíme zápražku (maslo a detskú krupicu). Keď krupička začne zlatnúť, za stáleho miešania pridávame vývar, kým to nie je rozmiešané. Takúto rozmiešanú krupicu s vývarom vlejeme do zvyšku vývaru.

5. Potom tam nasypeme všetko mäso a zeleninu a cca 10 min povaríme. Potom už len ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou a podávame s krutónmi.

Pavla Balíková

Ako tráviš vianočné sviatky tento rok?

Ako tradične, vianočné sviatky trávim v rodinnom kruhu.

Prezradíš nám, čo všetko sa objaví na vašom sviatočnom stole?

Predjedlo máme vaječné muchotrávky - telo je tvorené vajíčkom, klobúk z polovice paradajky a biele bodky z majonézy, pod muchotrávkou je trochu zemiakového šalátu. Polievku nemávame. Hlavný chod je tvorený lososom s klasickým zemiakovým šalátom, na kapra sme už rezignovali :). Na dojedanie je potom pripravená misa s kuracími a bravčovými rezňami.